Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks: Στο "φως" τραπεζικοί λογαριασμοί πολυεκατομμυριούχων


Δεδομένα από εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς θα δώσει στην ιστοσελίδα Wikileaks ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.



Ειδικότερα, ο άνδρας εργαζόταν στην τράπεζα Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν ενώ σε δυο μέρες θα δικαστεί για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου.

Ο Έλμερ μαζί με τον Τζακ Μπλαμ έχουν ανακοινώσει πως θα παραδώσουν δύο CD με ονόματα και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς 2.000 ανθρώπων οι οποίοι έχουν βάλει χρήματα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Πληροφορίες θέλουν να παραλαμβάνει τα στοιχεία ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, ωστόσο δεν είναι σίγουρο καθώς ο άνδρας περιορίζεται στις μετακινήσεις του λόγω της απόφασης δικαστηρίου.

Ο πρώην τραπεζίτης ανέφερε ότι πιστεύει πως η παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου θα τραβήξει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης όπως και ότι θα προωθήσει τη χρήση του WikiLeaks για την αποκάλυψη σκανδάλων.

«Το βασικό είναι να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με τις καταχρήσεις των υπεράκτιων τραπεζών και το πώς δουλεύουν. Πιστεύω στο σύστημα του WikiLeaks. Πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα. Ο WikiLeaks ήταν η τελευταία μου ελπίδα. Δεν μπορούσα να μεταδώσω το μήνυμά μου σε ένα ευρύτερο κοινό. Το WikiLeaks μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να φθάσει το μήνυμα στην κοινωνία. Θα ήθελα να βοηθήσω το WikiLeaks», δήλωσε ο Ρούντολφ Έλμερ.

Από την πλευρά του, ο Τζακ Μπλαμ είπε ότι«η υπόθεση αφορά στην πραγματικότητα τις τράπεζες και την λειτουργία τους, το τραπεζικό απόρρητο και τη ζημιά που προκαλεί στην κοινωνία όταν χρησιμοποιείται για να καλυφθεί η φοροαποφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Sonntag πίσω από τους λογαριασμούς κρύβονται πολυεκατομμυριούχοι και κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...