Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το wikileaks αποκαλύπτει ! …Δολοφονίες και ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο


H ιστοσελίδα wikileaks αποκάλυψε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, που αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος.
Ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες ή πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για ξέπλυμα χρήματος.
Το αμερικάνικο έγγραφο αποκαλύπτει εμπλοκή ομάδων με στημένα παιχνίδια, για τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα η βουλγαρική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έπειτα από υπόδειξη της UEFA.
Σας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σόφια, σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφθορά:

Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των Βουλγαρικών ομάδων

Ο Τόντορ Μπάτκοβ, άνθρωπο του περίφημου Ρωσοισραηλινού επιχειρηματία Μίκαελ Τσέρνο έχει στην κατοχή του την Λέφσκι Σόφιας. Ο ισχυρός όμιλος επιχειρηματιών ΤΙΜ έχει την Τσέρνο Μόρε. Οι περιβόητοι Μάρινοβς, γνωστοί και ως “αδελφοί του Περιθωρίου”, για τους οποίους εκκρεμούν δίκες για φόνους, εκβιασμούς και σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα έχουν την Σλάβια. Ο Νικολάι Γκιγκόφ που φημολογείται πως είναι έμπορος όπλων, έχει την Λοκομοτίβ Σόφιας και ο Γκρίσα Γκάντζεφ, γνωστός από παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος έχει την Λίτεξ. Ο Βασίλ Κρουμόφ Μποζκόφ, γνωστός και ως “το Κρανίο” ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης της ΤΣΣΚΑ, μία από τις πιο σημαντικές ομάδες της Βουλγαρίας. Οι τελευταίες τρεις πρόεδροι των Λοκομοτίβ Πλόντιβ, που αυτή την στιγμή ανήκει στην εγκληματικής ομάδα VIS, έχουν δολοφονηθεί!

Μια ύποπτη υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ

Οι καταγγελίες για παράνομο τζόγο, στήσιμο αγώνων, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή είναι πραγματική πανούκλα για το πρωτάθλημα. Ένα μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν από τον αγώνα μεταξύ Λέφσκι και ΤΣΣΚΑ, το μεγαλύτερο ντέρμπι δηλαδή για το βουλγαρικό ποδόσφαιρο. Πριν από τον αγώνα, τέσσερις παίκτες της Λέφσκι μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα, ώστε να μεταγραφούν στην ρώσικη ομάδα Ρούμπιν Καζάν. Λίγο μετά την ήττα της Λέφσκι με 2-0 από την ΤΣΣΚΑ, έγινε γνωστό ότι η πρόταση της Ρουμπίν για τους τέσσερις παίκτες ήταν μια φάρσα και ότι ο πρόεδρος της Λέφσκι, Τόντορ Μπάντκοφ είχε εξαπατηθεί. Σύμφωνα με την ψεύτικη πρόταση θα έπαιρνε 200.000 ευρώ για τους τέσσερις παίκτες. Οι θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη ποικίλλουν, αλλά τα πιο δημοφιλή σενάρια είναι ότι ο Μπάντκοφ είχε στοιχηματίσει κατά της δική του ομάδας ώστε να εξοφλήσει τα χρέη ή ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΣΣΚΑ είχαν οργανώσει την ψεύτικη πρόταση από την Ρουμπίν. Παρά τις έρευνες για την υπόθεση, δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Δωροδοκίες διαιτητών και στημένα παιχνίδια
Οι μόνιμες καταγγελίες για στημένα παιχνίδια βλάπτουν διαρκώς τη φήμη του βουλγάρικου ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον αθλητικό συντάκτης της ημερήσιας “Trud”, Βλαντιμίρ Παμούκοβ και τον αθλητικό δημοσιογράφο, Κραμ Σαμόβ, ο πιο διαδεδομένος τρόπος για το στήσιμο αγώνων είναι η δωροδοκία διαιτητών και η δωροδοκία αντιπάλων παικτών. Συμφωνούν μάλιστα πως από την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομική ανισότητα μεταξύ των ομάδων, το στήσιμο αγώνων έχει γίνει μια εξαιρετικά κοινή πρακτική.
Δημοσιογράφοι, κριτικοί και οπαδοί συχνά αναφέρουν τα ανεξήγητα αποτελέσματα σαν απόδειξη για το στήσιμο αγώνων, ακόμη κι αν ελάχιστες έρευνες έχουν καταλήξει κάπου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όσες φορές υπήρξαν συλλήψεις και αποδεικτικά στοιχεία για τη διαφθορά, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Δύο φορές “απολύθηκαν” τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της Βουλγαρικής ομοσπονδίας

Ο Ιβάν Λεκόβ ένας πολύ γνωστός πρώην διαιτητής και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Αθλητισμού και Νεολαίας, συνελήφθησαν το 2008 μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης με την κατηγορία πως συμμετείχαν σε στήσιμο αγώνων. Τέσσερις πρώην διαιτητές ποδοσφαίρου έσπασαν τη σιωπή τους, λέγοντας πως ο Λεκόβ και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας του βουλγαρικού ποδοσφαίρου τους άσκησαν πίεση για να καθορίσουν αποτελέσματα. Μετά τη σύλληψη του Λεκόβ, η Βουλγάρικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (BFU) απέλυσε όλα τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας και για πρώτη φορά πέρασε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους συλλόγους. Παρά τις αλλαγές αυτές, το στήσιμο αγώνων δεν σταμάτησε και αν και ο Λεκόβ αναφέρεται συχνά από την προηγούμενη Κυβέρνηση ως παράδειγμα των προσπαθειών καταπολέμησης της διαφθοράς, ο ίδιος αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και άρνηση των μαρτύρων να καταθέσουν.

Στις 14 Δεκέμβρη του 2009 η εκτελεστική επιτροπή της BFU, σε κάτι που τείνει να εξελιχθεί σε ετήσια παράδοση απέλυσε και πάλι όλα τα μέλη της Επιτροπής διαιτητής λόγω φημών για στήσιμο αγώνων. Έδιωξε επίσης δύο διαιτητές λόγω άσχημων αποδόσεων, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα περισσότερες υποψίες. Επίσης, η UEFA, ερευνά τον Βούλγαρο διαιτητή Άντον Γκένοβ για την συμμετοχή του σε έναν ύποπτο, διεθνή αγώνα. Σύμφωνα με την UEFA, υπήρξε ανεξήγητα μεγάλος αριθμός στοιχημάτων πριν από το διεθνή φιλικό αγώνα της 14ης Νοεμβρίου του 2009, στο οποίο ο Γκενόβ είχε δώσει τέσσερα πέναλτι στην νίκη των Σκοπίων επί του Καναδά με 3-0.

Φοροδιαφεύγουν ομάδες και ποδοσφαιριστές

Παρά την σχεδόν καθολική αναγνώριση του προβλήματος, λίγα μέτρα έχουν ληφθεί. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με τις πλέον προφανείς φοροδιαφυγές και το σύστημα του ξέπλυματος χρήματος. Τον Σεπτέμβριο, η βουλγαρική Εθνική Υπηρεσία Εσόδων (ΕΥΕ) ανακοίνωσε ότι οκτώ ομάδες χρωστάνε τουλάχιστον έξι εκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντες φόρους.

Οι πράκτορες της ΕΥΕ ανακάλυψαν ένα επίσης πρωτόγνωρο φαινόμενο καθώς ομάδες πρώτης Εθνικής πλήρωναν κάποιους παίκτες με μόλις 170 δολάρια τον μήνα ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στα χαρτιά. Αυτή ήταν μια τεράστια αντίφαση καθώς από την μια πλευρά κάποιοι παίκτες πληρώνονταν με τόσο λίγα χρήματα και από την άλλη έκαναν διαρκώς δημόσιες εμφανίσεις με τις διάσημε γυναίκες τους, οδηγούσαν ακριβά αμάξια και έτρωγαν σε πανάκριβα εστιατόρια. Η ΕΥΕ ερευνά για την ώρα αν τα περιουσιακά στοιχεία 261 παικτών ταιριάζουν με το εισόδημά τους. Ο πρώην πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αλέξαντρ Τόμοφ, και τρεις ακόμα συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 28 εκατ. δολαρίων με την ιδιότητα των διοικούντων της ΤΣΣΚΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...