Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κόντρες για την «ουδετερότητα» στο Ίντερνετ


Ρυθμίσεις θεσπίζουν οι ΗΠΑ – Επικρίσεις για Ίντερνετ «δύο ταχυτήτων»Την διά νόμου κατοχύρωση της «ουδετερότητας του Διαδικτύου», για πρώτη φορά στην ιστορία του Ίντερνετ, αναμένεται να θεσπίσει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των Η.Π.Α., πρόκειται να ψηφίσει την αρχή της ουδετερότητας στο Ίντερνετ (net neutrality), η οποία διασφαλίζει ότι όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση με ίσους όρους στο περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού.

Ίντερνετ «δύο ταχυτήτων»

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις είναι αμφιλεγόμενες, καθώς πολλοί τις χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε ένα Ίντερνετ «δύο ταχυτήτων».

Αξιωματούχοι της επιτροπής δήλωσαν ότι είναι «η πρώτη φορά που θεσπίζονται εφαρμόσιμοι κανόνες» που διέπουν το Διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι επικριτές των ρυθμίσεων -μεταξύ των οποίων πολιτικοί και οργανώσεις πολιτών- αντιτείνουν ότι οι ρυθμίσεις οδηγούν στη διάσπαση του Ίντερνετ και δημιουργούν ένα δίκτυο για την «ελίτ».

Τι είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

Η «ουδετερότητα του Διαδικτύου» προϋποθέτει την απουσία περιορισμών από τους παρόχους και τις κυβερνήσεις στη ροή του περιεχομένου που διακινείται, τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι ρυθμίσεις της FCC θα απαγορεύουν στους παρόχους να εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τον έλεγχο που έχουν στις ευρυζωνικές συνδέσεις, προκειμένου να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανταγωνιστικού περιεχομένου ή υπηρεσιών.

Επίσης, δεν θα επιτρέπουν στους παρόχους να εμποδίζουν την πρόσβαση των χρηστών σε κάθε είδους νόμιμο περιεχόμενο, εφαρμογές ή υπηρεσίες.

Αμφιλεγόμενες οι υπηρεσίες «κατά προτεραιότητα»

Ωστόσο, για πρώτη φορά εισάγεται η πρακτική των υπηρεσιών «κατά προτεραιότητα» με χρέωση (paid-prioritisation), η οποία οδηγεί σε παροχή ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών επί πληρωμή σε ορισμένες εταιρείες.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις θα επιτρέπουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές που ανταγωνίζονται τις υπηρεσίες τους. Κι αυτό, σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω φορητών συσκευών (κινητά, tablet pc κ.λπ.) αυξάνεται θεαματικά.

Δύο «λωρίδες κυκλοφορίας»

Οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα, πολίτες και πολιτικοί κάνουν λόγο για «ψεύτικη ουδετερότητα» και εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Ίντερνετ δύο επιπέδων.

Όπως υποστηρίζουν, το Διαδίκτυο θα αποτελείται πλέον από μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για όσους μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο της υψηλής προτεραιότητας και από μια «αργή λωρίδα» για όλους τους υπόλοιπους χρήστες.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Μινεσότα, Αλ Φράνκεν, δήλωσε ότι «η Επιτροπή επιτρέπει τις διακρίσεις στο Διαδίκτυο, θεσπίζοντας αδύναμους κανόνες για την ασύρματη πρόσβαση».

«Εάν θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που ακούστηκαν, τότε δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια που διασφαλίζει την ουδετερότητα του Διαδικτύου. Είναι ακόμη μια αθετημένη υπόσχεση», δήλωσε ο Νταν Γκίλμορ, διάσημος Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Τι λέει η Επιτροπή
Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή εκτιμά ότι θεσπίζονται «βασικοί κανόνες για τη διατήρηση του ανοικτού Διαδικτύου ως πλατφόρμας για την καινοτομία, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη έκφραση».

«Υιοθετούμε ένα πλαίσιο που θα ενισχύσει την ασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Η προσέγγισή μας θα συμβάλει στην προώθηση ενός κύκλου μαζικών επενδύσεων, καινοτομίας και καταναλωτικής ζήτησης», δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Τζούλιους Τζενακόφσκι.

Οι ρυθμίσεις αναμένεται να περάσουν με ψήφους 3 υπέρ έναντι 2 κατά. Ωστόσο, αναμένεται να προσβληθούν δικαστικά από τους επικριτές τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...