Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο Περιοδικός Πίνακας πάνω σε μία τρίχα


Τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες της νανοτεχνολογίας αξιοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες, δημιουργώντας τον μικρότερο Περιοδικό Πίνακα πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα. Περιέχει όλα τα υπάρχοντα χημικά στοιχεία στον κόσμο και φυσικά δεν διαβάζεται με γυμνά μάτια.Οι ερευνητές του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Νανανοεπιστήμης του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό μιας «γραφίδας» από ακτίνα ιόντων και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να δημιουργήσουν ένα τόσο μικρό Περιοδικό Πίνακα, με τα σύμβολα και των 118 χημικών στοιχείων, που ένα εκατομμύριο τέτοιοι Πίνακες χωράνε σε ένα τυπικό αυτοκόλλητο χαρτάκι τύπου «Post-It».

Οι επιστήμονες πήραν μια τρίχα από τον καθηγητή Μάρτιν Πολιάκοφ, ειδικό στην «πράσινη» χημεία, και αφού χάραξαν τον Περιοδικό Πίνακα πάνω της του την έκαναν δώρο γενεθλίων!

«Αν και η εφαρμογή δεν είχε σοβαρό σκοπό, μας επιτρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους πώς γίνεται η νανο-εγγραφή», σχολίασε ο Πολιάκοφ.

Εμπνευσμένοι από την εορταστική εποχή και το άφθονο χιόνι στη Βρετανία, οι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου χάραξαν τις λέξεις «Καλά Χριστούγεννα» πάνω σε μια χιονονιφάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...