Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το 25% των χρηστών PC απενεργοποιεί το antivirus


Έρευνα της γερμανικής εταιρείας κατασκευής προγραμμάτων προστασίας υπολογιστή, Avira, δείχνει ότι ένας στους τέσσερις χρήστες PC παραδέχεται ότι απενεργοποιεί το λογισμικό antivirus στον υπολογιστή του, επειδή θεωρεί ότι καθυστερεί τη λειτουργία του.Επιπλέον, περισσότεροι από τρεις στους πέντε (62,8%) έχουν δοκιμάσει πολλαπλά προγράμματα προστασίας υπολογιστή μέσα σε ένα χρόνο, στον ίδιο υπολογιστή, ευελπιστώντας να βρουν κάποιο που να τους αρέσει. Το 12% έχει σκεφτεί να κόψει την πρόσβαση στο internet για λόγους ασφαλείας.

Ο Sorin Mustaca, στέλεχος της Avira, ανέφερε:
"Το τρομακτικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 25 τοις εκατό από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκε ότι απλά απενεργοποιεί τα προϊόντα ασφαλείας, επειδή νιώθει ότι μειώνουν την απόδοση του μηχανήματος. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα, επειδή τέτοια πρακτική αφήνει τον υπολογιστή εντελώς εκτεθειμένο ακόμα και στους πιο απλούς ιούς, επιτρέποντας στους κακούς να το προσθέσουν σε ένα botnet, που χρησιμοποιείται για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού και το phishing."
Η Avira λέει ότι η έρευνα έθεσε τα ερωτήματα σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια πελάτες της ανά τον κόσμο, κατά το Νοέμβριο του 2010, αν και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στα 9.091 άτομα που απάντησαν. Η εταιρεία αναφέρει ότι το εύρος του σφάλματος για τις απαντήσεις είναι μεταξύ του 0,28 και του 1%. Παρόλο που οι συμμετέχοντες επέλεγαν μόνοι τους να απαντήσουν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο καλά ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα του δείγματος στους χρήστες υπολογιστών γενικά, ακόμα και στους πελάτες της Avira.

Η Avira ερμηνεύει τα αποτελέσματα της έρευνας ως ένδειξη ότι οι κατασκευαστές λογισμικού προστασίας οφείλουν να δείξουν προσοχή, ώστε το λογισμικό τους να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του υπολογιστή, να είναι πιο διακριτικό, αποφεύγοντας να τραβάει την προσοχή του χρήστη, μειώνοντας ακόμα και το βαθμό προστασίας, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
"Είναι καλύτερο να υπάρχει μικρή προστασία που περνάει απαρατήρητη, παρά προστασία που να τραβάει την προσοχή και να οδηγεί το χρήστη στην απενεργοποίησή της, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του."
Αν τα αποτελέσματα της έρευνας της Avira, μπορούσαν να γενικευθούν σε μεγάλο πλήθος χρηστών Windows, θα ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών Windows δοκιμάζει πλήθος antivirus και γενικότερα προγραμμάτων προστασίας στον ίδιο υπολογιστή, κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι σημαντικό μέρος των χρηστών που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του υπολογιστή του δεν είναι ικανοποιημένο με το λογισμικό προστασίας που χρησιμοποιεί. Η έρευνα βέβαια δεν αποκαλύπτει τους λόγους εναλλαγής των προγραμμάτων. Η απόδοση του συστήματος θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, αλλά και ο παράγοντας του κόστους σίγουρα θα παίζει το ρόλο του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...