Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ερευνητές δημιούργησαν επεξεργαστή με 1000 πυρήνες!


Οι επιστήμονες δημιουργήσαν ένα νέο τσιπ υπολογιστών που είναι 20 φορές πιο γρήγορο από την τρέχουσα τεχνολογία στους επιτραπέζιους υπολογιστές!
Οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν επεξεργαστή με δύο, τέσσερις ή μερικές φορές και 16 πυρήνες για την εκτέλεση των λειτουργιών του αλλά η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (η απλούστερα ο επεξεργαστής) που αναπτύχθηκε από ερευνητές αποτελείται από 1000 πυρήνες σε ένα μόνο chip! Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή υψηλών ταχυτήτων επεξεργασίας στους οικιακούς υπολογιστές τα επόμενα χρόνια. Ο νέος σούπερ υπολογιστής είναι πολύ πιο οικολογικός από τις σύγχρονες μηχανές καθώς χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια παρά την υψηλή του ταχύτητα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα τσιπ που ονομάζεται Field Programmable Gate Array (FPGA), το οποίο όπως όλα τα μικροτσίπ, περιέχει εκατομμύρια τρανζίστορ (μικροσκοπικοί on-off διακόπτες που αποτελούν τη βάση κάθε ηλεκτρονικού κυκλώματος).


Τα τσιπ FPGA δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τυποποιημένους υπολογιστές επειδή είναι αρκετά δύσκολο να προγραμματιστούν, αλλά η επεξεργαστική ισχύς τους είναι τεράστια ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ μικρή, επειδή είναι τόσο πολύ γρήγορα, έτσι αποτελούν μια πράσινη επιλογή.

Αυτό που κάνει τα chip FPGA ξεχωριστά, είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης τους από το χρήστη, δημιουργώντας συγκεκριμένα κυκλώματα και όχι προκαθορισμένα εργοστασιακά κυκλώματα! Αυτό επέτρεψε στην ομάδα των ερευνητών να χωρίσουν τα τρανζίστορ του τσιπ σε μικρές ομάδες και να θέσουν σε κάθε ομάδα να εκτελέσει μια διαφορετική αποστολή. Με τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 μίνι κυκλωμάτων μέσα στο τσιπ FPGA, οι ερευνητές ουσιαστικά μετέτρεψαν το τσιπ σε ένα επεξεργαστή 1.000 πυρήνων, καθώς κάθε πυρήνας λειτουργεί με δικές του εντολές.
Το τσιπ έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου πέντε gigabytes δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, καθιστώντας το περίπου 20 φορές πιο γρήγορο από τους σύγχρονους υπολογιστές. Η ομάδα των ερευνητων καθοδηγήθηκε από τον Dr Wim Vanderbauwhede, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...