Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κάλεσμα για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia


Το εγχείρημα δημόσιας διαβούλευσης για τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia ξεκινά η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του υπουργείου Παιδείας για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου και την αύξηση των ελληνικών λημμάτων.

Η δημόσια διαβούλευση (στη διεύθυνση http://advisory.ellak.gr) για την ελληνική έκδοση της Wikipedia, που έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό και την υψηλή ποιότητα των πληροφοριών, θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου.
Η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα 56.700 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές. Στόχος είναι να εξελιχθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να αποτελέσει εργαλείο αναφοράς για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το κάλεσμα αποσκοπεί στην κινητοποίηση όλων ώστε να φτάσει η ελληνική έκδοση τα 120.000 λήμματα και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη και σε βάθος χρόνου ανάπτυξης της εγκυκλοπαίδειας.

Η θεματολογία των νέων λημμάτων θα ενταχθεί στους θεματικούς άξονες της ελληνικής Wikipedia (Πολιτισμός και Τέχνες, Γεωγραφία, Θετικές και Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία, Ανθρωπος και Κοινωνία).

Κατά τη διαδικασία συγγραφής ενός νέου λήμματος μπορούν να αξιοποιηθούν λήμματα από τις εκδόσεις της WIkipedia σε άλλες γλώσσες, καθώς και ελληνικό ανοικτό περιεχόμενο σε τομείς εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος. Θα δημιουργηθούν επίσης εργαλεία (toolkits/howto) για την ποιοτική συγγραφή άρθρων ανά θεματική κατηγορία.

Προβλέπεται επίσης η διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι τοπικές κοινότητες (σχολεία, δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, πολίτες, κ.ά.) να γνωρίσουν τη Wikipedia και τις δυνατότητες χρήσης, συγγραφής και τεκμηρίωσης νέων λημμάτων.

Σχεδιάζεται ακόμα η θέσπιση ηθικών και συμβολικά υλικών κινήτρων για την επιβράβευση των συμμετεχόντων στην ελληνική έκδοση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...