Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) "σκοτώνει" τα δέντρα


Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, προκαλώντας μάλιστα ανωμαλίες στην ανάπτυξη τους


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν μέσα από τη διενέργεια έρευνας ότι η «ασθένεια του Wi-Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στο δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους.

Η έρευνα διατάχθηκε από το δήμαρχο της πόλης Alphen aan den Rijn μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής.


Βάσει των ευρημάτων, οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί τα δέντρα από κάποια ασθένεια, ενώ έπειτα από συστηματική παρατήρηση διαπίστωσαν πως για την κατάσταση ευθύνονται τα ασύρματα δίκτυα.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με άλλες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι έχει εμφανιστεί στο σύνολο του δυτικού κόσμου.

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Επιβαρυντικό ρόλο, εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, διαδραματίζουν και οι ρύποι που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα.

Μετά από την εξέταση 20 δέντρων, τα οποία οι ερευνητές εξέθεσαν σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας, διαπίστωσαν πως όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους που προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους.

«Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Επισήμαναν μάλιστα ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...