Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

RockMelt, ο browser που ειδικεύεται στην κοινωνική δικτύωση


Δεκαπέντε και πλέον χρόνια αφότου παρουσίασε το Netscape, ένα από τα πρώτα προγράμματα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ο Μαρκ Άντρεσεν ποντάρει στο RockMelt, έναν νέο browser που παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με το Facebook και το Twitter.

«Είναι για εμάς μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον browser από την αρχή. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα είχαμε κάνει [στη Netscape] αν γνωρίζαμε πώς θα χρησιμοποιεί ο κόσμος τον Παγκόσμιο Ιστό» σχολίασε τη Δευτέρα ο γκουρού του Διαδικτύου. Το RockMelt επιχειρεί να απαλλάξει τους χρήστες από την ανάγκη να μετακινούνται από τον ένα δικτυακό τόπο στον άλλο, συνδυάζοντας όλες τις αγαπημένες υπηρεσίες και ενημερώσεις σε ξεχωριστά πλαίσια και αναδυόμενα μενού.

Για να χρησιμοποιήσει τον νέο browser, πάντως, ο χρήστης πρέπει υποχρεωτικά να είναι ήδη χρήστης του Facebook.

Όταν ο χρήστης συνδεθεί στο πρόγραμμα με τον κωδικό πρόσβασης του κοινωνικού δικτύου, το RockMelt εμφανίζει στην κάτω αριστερή γωνία μια απεικόνιση του προφίλ του, ενώ ένα πλαίσιο στην αριστερή γωνία συγκεντρώνει τους κυριότερους «φίλους» από το Facebook. Ένα ειδικό αναδυόμενο παράθυρο επιτρέπει ακόμα την απευθείας ανάρτηση μηνυμάτων.

Στην δεξιά πλευρά της οθόνης εμφανίζεται μια λίστα που περιλαμβάνει τους αγαπημένους δικτυακούς τόπους του χρήστη και τον ειδοποιεί όταν υπάρχουν ενημερώσεις. Ένα άλλο εργαλείο εμφανίζει λίστες με τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google ώστε ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει ποιο από αυτά θα εμφανιστεί στην κεντρική οθόνη.

Οι ρυθμίσεις και προτιμήσεις του χρήστη αποθηκεύονται σε απομακρυσμένο διακομιστή ώστε να είναι διαθέσιμες από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Ένα μέρος της τεχνολογίας που αξιοποιεί το RockMelt προήλθε από το Chromium, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στο οποίο βασίστηκε και το Chrome της Google.

Ο ίδιος ο Άντρεσεν δεν συμμετείχε άμεσα στην ανάπτυξη του νέου browser, διέθεσε όμως το μεγαλύτερο μέρος των 10 εκατ. δολαρίων που χρειάστηκαν και συχνά παρείχε τα φώτα του για την ανάπτυξη του προγράμματος.

Η ιδιαίτερα «στενή» σχέση του RockMelt και του Facebook δεν είναι παράξενη, δεδομένου ότι ο Μαρκ Άντρεσεν είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων και των δύο εταιρειών.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι δύσκολο να αναμετρηθεί με τον Internet Explorer, ή ακόμα με το Mozilla Firefox. Επιμένει όμως ότι η κυριαρχία του IE κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος της:

«Δεν πιστεύω στις ώριμες αγορές» είπε. «Πιστεύω ότι οι αγορές είναι ώριμες μόνο όταν υπάρχει έλλειψη καινοτόμων προϊόντων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...