Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αόρατος μανδύας made by Ελληνες


Τι χρειαζόμαστε τη μαγεία, όταν η επιστήμη μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη «δουλειά» της; Ο αόρατος μανδύας είναι γεγονός, έστω και αν δεν είναι του Χάρι Πότερ, αλλά προϊόν εργαστηριακών ερευνών δια χειρός Ελλήνων!

Οι πανεπιστημιακοί Λευτέρης Οικονόμου και Κώστας Σούκουλης, που εργάζονται για λογαριασμό του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι οι ερευνητές που κατάφεραν μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, το ακατόρθωτο. Να κάνουν πράξη ένα στοίχημα που απασχολεί την επιστήμη από το 1968 και που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνο σε σπέσιαλ εφέ: την κατασκευή ενός αόρατου μανδύα.


Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους ερευνητές: «Πρόκειται για μια επανάσταση. Με ειδική επεξεργασία καταφέραμε να μετατρέψουμε πλαστικά και μεταλλικά υλικά σε απειροελάχιστες ποσότητες και να τους δώσουμε τέτοιες ιδιότητες, ώστε να περνούν από μέσα τους συγκεκριμένες ποσότητες φωτός, χωρίς να διαθλώνται και να στρίβουν.

Σύμφωνα με την Espresso,αυτά τα ονομάζουμε μετα- υλικά, γιατί δεν υπάρχουν στη φύση, είναι προϊόντα εργαστηρίου. Με αυτές τις ποσότητες ύλης, αν τις φανταστούμε ως κομμάτια ενός ψηφιδωτού, θα μπορούμε να φτιάχνουμε ειδικές φόρμες μέσα από τις οποίες θα βλέπουμε τι κάνει και πώς λειτουργεί ένα κύτταρο, χρησιμοποιώντας συνηθισμένο φως και όχι ακτινοβολία», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

Μέσα από αυτούς τους ειδικούς μανδύες θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τι γίνεται κάτω από το δέρμα ή μέσα στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς τη χρήση ακτινών και αυτό φυσικά θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση στην ιατρική τεχνολογία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...