Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σαρωτής ίριδας... ο νέος "φύλακας" των αεροδρομίων


Στην πειραματική χρήση ενός σκάνερ, που σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη, ως μέσο αναγνώρισης της ταυτότητάς του, θα προχωρήσουν οι αρχές του αεροδρομίου του Μάντσεστερ, σε μια προσπάθεια αφενός να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για τον έλεγχο των διαβατηρίων και αφετέρου να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση και θα δοκιμαστεί στο αεροδρόμιο επί δύο εβδομάδες, για να εκτιμηθεί, κατά πόσο στη συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα ή όχι.

Το εν λόγω σύστημα βιομετρικής τεχνολογίας αιχμαλωτίζει την εικόνα της ίριδας από γωνίες που καλύπτουν ένα εύρος ως και 120 μοιρών, ακόμη και όταν κάποιος περπατάει (πράγμα αδύνατο στο παρελθόν), φοράει γυαλιά ή ακόμη και μάσκα!

Για την αρχική καταχώριση στο σύστημα, οι επιβάτες που δέχονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλονται σε σάρωση της ίριδας κατά το “τσεκ ιν”, ώστε να καταχωριστούν τα βιομετρικά τους στοιχεία.

Κατόπιν ελέγχονται ξανά όταν εισέρχονται στην ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου. Εκεί τους ζητείται να περπατήσουν με φυσιολογικό βήμα σε έναν διάδρομο πέντε μέτρων. Στο τέρμα του διαδρόμου μπορούν να δουν σε μια οθόνη αν το μηχάνημα τους αναγνώρισε με ακρίβεια ή όχι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, “Human Recognition Systems”, χαρακτήρισε το σύστημα “πολλά υποσχόμενο”, παρότι βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια.

“Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η ασφάλεια των αεροδρομίων, καθώς αναγνωρίζει τα πρόσωπα ενώ αυτά κινούνται”, δήλωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας, Mike Fazackerley.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...